• Gratis verzending vanaf €60
  • 30 dagen geld retour
  • 1000m2 winkel
  • Zeer goed bereikbaar

Onderhoudstips Waterdichte Zeilkleding

 

Waterdichte zeilkleding reinigen

Na veelvuldig gebruik van jouw waterdichte zeilkleding is er een opeenhoping van vuil, lichaamsoliën en ruwe plekken van jouw avonturen op het water. Je zeilkleding is toe aan een flinke opknapbeurt!

Het is een veelgehoorde mythe dat waterdichte zeilkleding niet in de was mag. Velen denken dat dit de chemische finish kan beschadigen... wanneer je het wasvoorschrift van de kleding volgt is dit zeker niet het geval, het is in veel gevallen zelfs beter zeilkleding in een wasmachine te wassen.

De DWR (duurzame waterafstotende) afwerking die op veel zeilkeding aanwezig is, wordt op natuurlijke wijze gereactiveerd door warmte toe te passen, waardoor het niet direct nodig is sprays of extra wasbeurten te gebruiken om de waterdichtheid te herstellen.

Voor het wassen

Zorg ervoor dat alle waardevolle spullen uit de zakken zijn verwijderd en dat alle ritsen goed gesloten zijn.

Wassen

Was slechts één kledingstuk tegelijk, zodat er geen risico op beschadiging bestaat.
Gebruik altijd een niet-biologisch wasmiddel, de chemicaliën in biologische wasmiddelen zijn vaak te schurend en kunnen de chemicaliën in de DWR-afwerking beschadigen.

Onderhoudstip: Vergeet niet altijd de wastemperatuur te controleren die op het waslabel van het product staat.

Drogen

Zorg dat alle ritsen goed gesloten zijn en de zakken leeg zijn.

Kijk eerst op het waslabel of het kledingstuk in de droger mag, als dat zo is zorg er dan voor dat al het overtollige water is afgeschud voordat je het in de droogtrommel stopt. Kies een lage warmtestand, als de temperatuur te hoog is, kan het naadband beschadigd raken.
Na het wassen zal het water van de buitenkant van de stof parelen. Dit geeft aan dat de DWR hersteld is.

Wanneer de kleding niet in de droger mag, laat het dan natuurlijk drogen zonder het in de zon of over een verwarming te hangen.

Schimmel verwijderen

Schimmelgroei op waterdichte kleding komt vaak voor en ontstaat wanneer producten enige tijd in een vochtige omgeving zijn opgeslagen.

Wassen

Vul een emmer (of gootsteen) met warm water en voeg een ½ kopje witte azijn en een ½ kopje Oxi Action Vanish vlekkenverwijderaar toe. Meng tot alles is opgelost.Dompel het waterdichte kledingstuk onder in de emmer. Neem een borstel met zachte haren (een oude nagelborstel is ideaal), en schrob voorzichtig de schimmelvlekken.

Drogen

Zodra je alle vlekken hebt geschrobd, haal je het product uit het water en schudt je het overtollige vocht eraf. Leg het product op een vlakke ondergrond en laat het kledingstuk aan de lucht drogen, bij voorkeur buiten - vermijd blootstelling aan direct zonlicht. Nu is je zeilkleding weer schimmelvrij.