Langere bodemtijden:
Het hogere zuurstofgehalte in Nitrox 32% maakt het mogelijk om langere duiken te maken op bepaalde dieptes in vergelijking met duiken op lucht. Dit komt doordat het gebruik van Nitrox de stikstofniveaus in het lichaam verlaagt, wat resulteert in langere aanvaardbare blootstellingstijden zonder het risico op decompressieziekte (decompressieziekte).
 
Minder stikstofopname:
Duikers die met Nitrox 32% duiken, nemen minder stikstof op in hun lichaam dan duikers die op lucht duiken. Dit kan helpen vermoeidheid en verminderde prestaties tijdens en na de duik te verminderen.

Kortere oppervlakte-intervallen:
Door de verminderde stikstofopname kunnen duikers met Nitrox 32% kortere oppervlakte-intervallen hebben tussen duiken, wat betekent dat ze sneller weer kunnen duiken zonder het risico op decompressieziekte.
 
Minder stikstofverzadiging:
Het gebruik van Nitrox 32% kan de totale stikstofverzadiging van het lichaam verminderen, waardoor het risico op langdurige blootstelling aan stikstof in diepere duiken wordt verminderd.

Verbeterde veiligheid:
Nitrox 32% kan de veiligheid van duiken verbeteren door de verminderde blootstelling aan stikstof en een lager risico op decompressieziekte.

Training is vereist
Het is echter belangrijk op te merken dat duiken met Nitrox ook specifieke veiligheidsmaatregelen en training vereist. Duikers moeten een speciale Nitrox-certificatie hebben om met Nitrox te duiken en zich bewust zijn van de beperkingen en overwegingen met betrekking tot het gebruik van Nitrox-mengsels. Het juiste gebruik van duiktabellen, duikcomputers en analyseren van het Nitrox-gas is van cruciaal belang om de voordelen te maximaliseren en de risico's te minimaliseren.

 

Word een SSI Nitrox diver

Als Nitrox-duiker kunt je jouw bodemtijden of veiligheidsmarges vergroten en natuurlijk oppervlakte-intervallen verkorten – zodat je meer tijd kunt besteden aan het verkennen van de duikstekken waar je het meest van houdt en minder tijd hoeft te besteden aan wachten! In dit programma leer je nieuwe vaardigheden en vergroot je je duikkennis terwijl je leert hoe je veilig kunt plannen en duiken met verrijkte luchtmengsels met maximaal 40% zuurstof. Na afronding behaal je het SSI Enriched Air Nitrox 32% of 40% brevet.