Wanneer spreken wij van duiken in koud water

Als water minder dan 10 graden warm is hebben wij het over koud water. In Nederland is dat een groot deel van het jaar het geval en dus iets waar wij als duikers rekening mee moeten houden. Er spelen dan twee belangrijke zaken, hoe zorg je dat jij als duiker warm genoeg blijft zodat je comfortabel en veilig kunt duiken en ten tweede is het belangrijk dat je apparatuur koudwater geschikt is.

 

Zelf warm blijven in koud water

Een goed passend duikpak is essentieel bij het koud water duiken. Kies je voor een natpak dan is een 7mm duikpak met losse duikcap of een 5mm vest met vaste cap geschikt. Veel duikers kiezen voor het comfort van een droogpak wat niet alleen warmer is tijdens de duik maar ook tussen twee duiken. Wanneer je duikt met een droogpak hoef je bij een tweede duik nooit een nat duikpak in en blijf je per definitie warmer. 

Kies de juiste handschoenen en laarsjes

Naast een duikpak gebruik je ook handschoenen en duiklaarsjes. Handen en voeten kunnen makkelijk koud worden dus willen we dat zo goed mogelijk voorkomen door duikhandschoenen en laarsjes van goede kwaliteit te gebruiken. Er is heel veel verschil in neopreen kwaliteit, zorg dat jij kiest voor de beste isolerende factor - je zult daar jarenlang plezier van hebben.

 

Koudwater ademautomaat

Zorg in ieder geval dat jouw ademautomaat koudwater geschikt is, ben je niet zeker of dat zo is neem dan contact met ons op. Daarnaast is het belangrijk dat je automaat regulier onderhoud krijgt omdat ijskristallen zich makkelijker op een vuil of aangetaste ondergrond hechten dan op een schone ondergrond.

Wat moet je wel / niet doen

Wel doen, bij het vullen van je cilinder iets minder druk gebruiken. In plaats van vullen tot 230 bar, bijvoorbeeld 200 bar. Dit vermindert de kans op bevriezen sterk

Niet doen, bovenwater tijdens de buddycheck de inflator en tweede trappen laten freeflowen of er flink door ademhalen. Boven water bevriest je automaat veel sneller omdat er geen verwarming door omgevingswater mogelijk is.

 

Bevriezen van je ademautomaat

In koud water kan een ademautomaat bevriezen, dit uit zich doordat de 2e trap ongecontroleert begint te blazen. Op dat moment is er ijsvorming in de eerste of tweede trap opgetreden en zal het blazen ook niet meer vanzelf stoppen.

Een eerste trap zorgt voor het reduceren van luchtdruk vanuit je cilinder naar je tweede trap. Een volle cilinder kan wel 230 bar druk hebben terwijl een 2e trap ongeveer 10 bar druk nodig heeft. Het terugbrengen van die druk zorgt voor een enorme koude ontwikkeling, het kan in een 1e trap wel 50 graden onder nul worden. Jouw ademautomaat gebruikt het omgevingswater als warmtebron om die afkoeling in de 1e trap tegen te gaan. Het koude water van 10 graden is altijd nog 60 graden warmer dan de -50 graden in je eerste trap.

Waarom minder druk in je cilinder

Wanneer je 230 bar in je cilnder hebt en deze naar 10 bar gereduceerd moet worden is dat een verhouding van 23-1. Kies je ervoor maar 200 bar in je cilinder te doen dan wordt die verhouding en 20-1 dat zorgt voor minder koude ontwikkeling. Zorg er altijd voor dat je voldoende lucht hebt om veilig en binnen je limiet te duiken.

Waarom aangepaste buddycheck

Je mag wel een buddycheck doen maar druk niet op de loosknop van je tweede trap en octopus en blaas ook niet je trimvest op met je inflator. Wanneer je deze checks toch wilt uitvoeren doe ze dan in het water en zorg dat je automaat onder water is. Hierdoor kan het omgevingswater zijn werk doen en je automaat helpen niet te bevriezen. Je kunt alle andere buddycheck onderdelen natuurlijk wel boven water uitvoeren. 

Europese norm ademautomaten

Sinds 2014 is er een Europese norm EN250:2014 waaraan een ademautomaat dient te voldoen wanneer je in koud water duikt. Op onze website vertellen we meer over die norm.